Upierzenie ptaków

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma dość szeroki zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotkać można w szczególności na terenie środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej oraz Północnej Afryki. Bociany białe przystosowały się do odznaczających się dość wysoką wilgotnością terenów nizinnych, które porośnięte są niezbyt wysoką roślinnością, natomiast bardzo często znajdują się w pobliżu obszarów zamieszkiwanych przez człowieka.

Swoje gniazda bociany białe tworzą zwykle na wysokich drzewach albo też różnorodnych słupach i kominach. Tworzą kolistego kształtu gniazda, których szerokość mierzy zwykle około 1,5 metra. Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, małych rozmiarów gady, ryby, bądź też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka osiągają szalenie często nawet do 100 centymetrów długości. Również rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zaskakująca- może osiągać nawet 200 centymetrów.

Ptaki a skrzydła

Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się jednakowym upierzeniem u samca i samicy płci. Głowa, tułów , a także brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach znajdują się czarne lotki. Kontrast stanowią czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest bardzo prosty do rozpoznania. Lęg bociana białego odbywa się raz do roku. Czytaj dalej Upierzenie ptaków